Яка мета вашого заміжжя?

З такого запитання розпочалася жіноча зустріч на тему «Чудова дружина. Біблійний шлях до сімейного щастя». Під час роздумів про пошуки людиною любові, спілкування чи спасіння від самотності, ми з’ясували, що часто ми бажаємо правильних речей. Але... домагаємося їх неправедними засобами. Наприклад, вимагаємо від чоловіка, щоб він дав нам те, що може дати тільки Бог: відчуття, що ти улюблена, захищена, потрібна… І відсутність чи наявність цих речей в нашому житті аж ніяк не пов’язана з тим є у нас чоловік чи немає, любить він нас так, як цього вчить Бог чи ні. Як зауважила одна з сестер: «До одруження я була самотньою наодинці з собою, а після одруження я зрозуміла, що можна бути «самотньою удвох». Так буває тому, що наш шлюб задуманий приносити славу Богу, а нам хочеться, щоб все крутилося навколо нас.

Проте, ситуація не безнадійна ‒ кожна християнка може стати чудовою дружиною, якщо буде служити в першу чергу Богу і щодня перемагати своє «Я». В чому ж полягає секрет успіху?

Ключовим є пізнання Бога. Подумайте, якого Бога ми знаємо? Якими є Його основні якості? Як ми можемо застосовувати наші знання про Бога в конкретних ситуаціях життя? Наприклад, коли трапляється випадок розгубленості, гніву, несподіваного випробування нашого характеру, нам необхідно починати проповідувати самій собі ці свої знання. Бог не тільки знає про те, що зі мною зараз відбувається, Він повністю контролює ситуацію. Я можу знітитися, панікувати, сердитися, плакати і кричати, а можу повірити в те, що Бог всемогутній та одержати спокій, відреагувати на обставини мирно, врівноважено, з любов’ю до людей, тощо. «Усе, що потрібне для життя та побожності, подала нам Його Божа сила пізнанням Того, Хто покликав нас славою та чеснотою» (2 Пет. 1:3)

Біблійними шляхами досягнення єдності й духовного зростання у шлюбі є постійна й сердечна молитва про ваш шлюб, слідування у наших вчинках біблійному зразку, відповідальність за наші вчинки та розкаяння в гріхах, підкорення й участь у процесі взаємного освячення.

Багато уваги ми присвятили тому, яким чином Бог вказує нам на наш гріх і як ми можемо правильно і неправильно реагувати на Божий докір через Слово і через людей, зокрема чоловіка.

Щоб навчитися правильно реагувати на докір потрібно:

  • виділити час для обдумування відповіді «Серце праведного розмірковує про відповідь, а уста безбожних вибризкують зло» (Пр. 15:28);
  • дослідити Святе Письмо, щоб визначити гріх і шлях його подолання «треба, щоб ви відкинули стародавню людину з її первісним життям, яка нидіє в оманливих хтивостях, а щоб ваш розум оновлювався духом, щоб ви зодягалися в нову людину, створену за Богом, за праведністю й святістю правди» (Еф. 4:22-24);
  • попросити навести конкретні приклади, якої саме реакції очікує ваш чоловік на свій докір «Мудрість розумного то розуміння дороги своєї, а глупота дурних то омана» (Пр. 14:8);
  • сповідати свій гріх «Коли ми свої гріхи визнаємо, то Він вірний та праведний, щоб гріхи нам простити, та очистити нас від неправди всілякої» (1 Iван. 1:9);
  • припинити робити гріх і почати чинити правильно «Усяка кара в теперішній час не здається потіхою, але смутком, та згодом для навчених нею приносить мирний плід праведности!» (Євр. 12:11);
  • не виправдовуватися й не захищати себе «Буду зносити я гнів Господній, бо згрішила Йому, аж поки не вирішить справи моєї, та суду не вчинить мені. Він на світло мене попровадить, побачу Його справедливість!» (Мих. 7:9).

Як дізнатися, чи правильно я сприймаю докори свого чоловіка? В першу чергу, це очевидно, якщо у відповідь я гніваюся й «накидаюся» на нього, відчуваю образу й непрощення, зосереджую свою увагу на тому, що він робить неправильно або відчуваю сильний особистий біль.

У світлі сказаного, ми розглянули тему взаємодопомоги у духовному зростанні чоловіка й жінки в шлюбі, яке й приносить славу Богові. Розмірковували про біблійний підхід до докору та правильну реакцію на нього. Часто буває простіше молитися, щоб чоловік виправився чи залишив якийсь гріх, ніж сказати йому про це. А тим більше сказати правильно, з любов’ю, з турботою про його душу, а не про своє благо. Ми не маємо права залишатися бездіяльними й байдужими тоді, коли Бог закликає нас допомогти нашому чоловіку духовно зростати. Вказівками до докору були вибір зручного часу, правильних слів, утішання, конкретності й пропозиції біблійного вирішення проблеми.

Наступну зустріч планується провести в суботу 7 березня. Домашнім завданням буде молитися, щоб Бог показав нам наші «колоди у власному оці» й підготуватися розповісти про те, що ми практично робимо з гріхом, в якому Біблія нас докоряє.