Страх у дружини. Як подолати неспокій?

«Бо так само колись прикрашали себе й святі ті жінки, що клали надію на Бога й корились своїм чоловікам. Так Сара корилась Авраамові, і паном його називала. А ви її діти, коли добро робите та не лякаєтесь жадного страху»
(1 Пет 3:5-6)

Страх може викликати як невелике почуття важкості, так і напад всеохоплюючої паніки. Дуже часто глибина страху жінки не відповідає реальним обставинам. Що ж може лякати дружину-християнку?

Вона може переживати, що її чоловік помре або стане інвалідом і не зможе утримувати сім’ю. Дехто хвилюється, що чоловік знайде іншу жінку і залишить її. Хтось стурбований тим, що з неї не вийде хорошої матері й дружини. Багатьох лякає гнів чоловіка та його манера усе контролювати. Дехто занепокоєний тим, що чоловік не проявляє себе, як духовний лідер. Для когось гроші стають найвагомішою причиною хвилювань. Є навіть такі жінки, чиї страхи взагалі не мають підґрунтя, вони просто бояться, що «має відбутися щось лихе». 

Ми розглянули біблійні принципи відносно страху.

1. Страх може утримувати нас від даних Богом обов’язків. «І я побоявся, пішов і таланта твого сховав у землю…» (Матвія 25:24-26). Жінка може бути настільки паралізована своїм страхом потрапити в автокатастрофу, якщо вона поїде за покупками, що увесь день так і не вийде з дому і не виконає своїх домашніх обовязків. Або жінка може провести усю ніч ридаючи з приводу того, що її чоловік втратить роботу, а на ранок молити чоловіка, щоб він не йшов на роботу і провів з нею увесь день.

2. Страх може підштовхнути людину до скоєння інших гріхів. «А він відказав: Вона сестра моя, бо боявся сказати: Вона жінка моя, щоб не вбили мене люди…» (Буття 26:7). Незліченну кількість разів брехня була викликана страхом!

3. Страх може спонукати людину зректися Господа Ісуса Христа та Його Слова. «А він перед всіма відрікся, сказавши: Не відаю я, що ти кажеш...» (Матвія 26:69-70). «Прогрішився я, бо переступив накази Господні та слова твої, бо я боявся народу, та послухався його голосу…» (1 Самуїлова 15:24).

4. Страх перед іншими людьми. «Страх перед людиною пастку дає…» (Приповісті 29:25). «Так Сара корилась Авраамові, і паном його називала. А ви її діти, коли добро робите та не лякаєтесь жадного страху» (1 Петра 3:6).

Авторка книги пропонує дев’ять рішень проблеми страху. Спочатку потрібно формувати правильне біблійне мислення, замінити неправильні думки на біблійні, молитися і переходити до практичних дій. Як це зробити – читайте в книзі «Чудова дружина» Марти Піс, а також слухайте разом з нами на групі.

Тетяна Артерчук